Trummor för nybörjare

Click here to edit subtitle

Steg 1: Känslan

Trummor handlar mycket om att gå på känslan. Jag kan spela till noter, visst, men det är bland det tråkigaste jag vet. När jag spelar till låtar så använder jag mig till störst del av relativt rock- och popkomp som jag lägger till lite personlig touch till. Här kommer en övning för att hitta den rätta trumkänslan.

Övning

Slå med höger hand på något samtidigt som du räknar slagen i fyrtakt för dig själv.

Dvs. för varje slag du slår räknar du, och efter fyra börjar du om på ett igen.

Gör nu samma sak, men på "ett" så stampar du med höger fot.
När du har fått kläm på detta, så prova att slå med vänster hand på "tre".

Detta är ett mycket enkelt, men också mycket användbart rockkomp som brukar kallas grundkompet. Testa att spela till en låt. Om låtarna är för snabba kan du försöka att spela hälfen så snabbt som de gör i Coldplays låt.

Ganska långsam
Saybia - The Day After Tomorrow
Medel
Red Hot Chili Peppers - Dani California
Ganska snabb
Coldplay - Don't Panic
Varianter av grundkompet
Detta grundkomp är förstås mycket användbart, men i längden kan det bli lite enformigt. Om du provade att spela till "Where Is My Mind" så hörde du kanske att de hade två basslag (två stamp med foten) istället för ett. Kompet för den låten ser alltså ut såhär:
Testa att spela lite till låten. Om du lyckas så känns det ofta härligt, som att det är man själv som sitter där och spelar.

Prova dig fram till olika kombinationer av basslag (fotstamp) och virvelslag (vänsterhanden). Det är inte ovanligt att man klämmer in någon av dessa mellan två hihatslag (slag med högerhanden). Som regel går högerhanden alltid i samma tempo, såvida man inte kör ett trumfill. Det återkommer vi till senare.

Peace!